ALMERE STAD – Avanti organiseert samen met o.a. CMO Flevoland en Kwintes onder de noemer ‘Erbij in Almere’ een doetank tegen eenzaamheid: een initiatief waar professionals uit de zorg op een laagdrempelige wijze de koppen bij elkaar steken. ‘We proberen tot oplossingen te komen tegen eenzaamheid,’ aldus Pieter De Stefano, die de kar trekt van dit initiatief.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan een miljoen Nederlanders met eenzaamheid kampt. Het is een probleem van alle leeftijden en achtergronden. Wel zijn er enkele groepen die een verhoogd risico op eenzaamheid hebben, zoals ouderen, LHBT’ers en migranten. De aanname is dat deze cijfers in Almere nog hoger liggen, doordat er in onze ‘new town’ veel mensen relatief weinig binding hebben met Almere, hun wijk, straat of buren.

De eerste bijeenkomst in 2017 van de doetank vond afgelopen maandag 30 januari plaats bij Beacura, een nieuwe instelling voor individuele begeleiding, opgericht door Miriam Hoogvliets en Priscilla Gerard. Zij werken vanuit Stedenwijk met verschillende doelgroepen waarbij eenzaamheid vaak aan de orde is.

Tijdens de bijeenkomst staat de vraag over hoe je een dagbesteding zo toegankelijk mogelijk kan maken centraal. Wethouder Froukje de Jonge komt ook even polshoogte nemen en heeft een inspirerend onderonsje met Hoogvliets. ‘Het is fijn te weten dat de wethouder betrokken is bij dit onderwerp.’

Hilleke Linthorst, kwartiermaakster in Almere vanuit Kwintes, demonstreert een nieuw middel in de strijd tegen eenzaamheid: een vr-bril. ‘Armoede bijvoorbeeld staat het hebben van allerlei belevingen in de weg. Als je twintig euro per week te besteden hebt, verspil je dat niet aan de dierentuin. Via deze bril kan je rondwandelen in een wildpark aan de andere kant van de planeet. Je biedt ervaringen en ook stof tot gesprek.’

De Doetank als platform komt 4 á 5 keer per jaar bij elkaar. Tijdens de bijeenkomsten wordt tijd ingeruimd voor het bespreken van de actualiteit en wordt er één specifiek thema of specifieke doelgroep besproken. Heeft u ideeën voor een onderwerp of wilt u de volgende keer meedoen? Neem gerust contact met ons op.

 

 

Aankondiging:

Op 30 januari vindt de volgende bijeenkomst plaats van de Doetank tegen eenzaamheid. Ditmaal zijn we te gast bij dagbesteding Beacura. Zij zijn recent middenin Stedenwijk van start gegaan.

Een dagbesteding kan een goed middel tegen eenzaamheid zijn voor mensen met of zonder beperking. Echter, voor sommigen is de drempel naar een dagbesteding hoog. Bijvoorbeeld doordat een wijkteam eerst een indicatie moet afgeven of doordat het spannend is om ergens alleen naar toe te gaan.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een dagbesteding zo laagdrempelig mogelijk wordt en daarmee bijdraagt aan het bestrijden van eenzaamheid? Tijdens de bijeenkomst gaan we in gesprek met elkaar en met wethouder Froukje de Jonge. Ook houden Miriam Hoogvliets (Beacura) en Hilleke Linthorst (Jan Steen) een korte inleiding.

De bijeenkomst start om 16.00 uur bij dagbesteding Beacura, Tegelenpad 21 A, Almere. De inloop is vanaf 15.30 uur en rond 17.30 uur sluiten we af met een drankje.
Aanmelden kan via info@avanti-almere.nl

Op 8 december heeft CMO Flevoland de factsheet Eenzaamheid, effectief aan te pakken? gepresenteerd.  Meer hierover lezen via deze links:

www.cmo-flevoland.nl
www.samentegeneenzaamheid.nl
Factsheet samen tegen Eenzaamheid CMO Flevoland