FLORIADE – van iedereen?

,

Avanti schrijftIk werd gevraagd om te prikkelen. Dat doe ik dan ook graag:

Floriade, je hebt voor- en tegenstanders. Boeiend is de grote groep inwoners die zoals gebruikelijk meeloopt. Als het een succes wordt dan zijn ze trots, als het een tegenvaller wordt dan wisten zij dat al vanaf het begin. Het project Floriade is zo groot dat alle energie die erin wordt gestoken evengoed als een boemerang terug kan slaan om het Stadshuis te laten trillen. Kortom, de Floriade MOET een succes worden en dat kan alleen als iedere inwoner van Almere mede verantwoordelijk wordt voor het succes of de mislukking.
Hoe doe je dat? Hoe wordt de Floriade van iedere Almeerder? Zet de knop om: Luister en wees dienstbaar! ‘Maar dat doen we al’, hoor ik u denken, we organiseren bijeenkomsten voor bewoners en bedrijven. We geven inspraak. Bah. Inspraak. Natuurlijk komen er altijd een paar early adapters die mee willen denken en vaak door opleiding en sociale vaardigheden dezelfde taal als de ambtenaar spreken. Makkie, dus, deze inspraak.

Maar waarom zou Aziz, 15 jaar van de Mavo, waarom zou Sheyla, 50 jaar en werkloos thuis, waarom zou Henk, in de AOW en in een rolstoel naar een bijeenkomst komen? Wat valt er voor hun te halen? NIX
Inspraak, dat gebeurt in zaaltjes -de laatste tijd zijn dat ook wel eens tenten- en daar komen dan wethouders, ambtenaren en adviseurs om met de bevolking te praten. Goede intenties. Maar het is nog steeds zenden, alleen op een andere plek.
Natuurlijk willen we dat Sheyla, Henk en Aziz later naar de Floriade komen. De inkomsten van de toegangskaartjes hebben we vast hard nodig- en dan mogen ze op een bankje zitten en Ah en Oh roepen.
Wat moet er gebeuren zodat Henk, Sheyla en Aziz op de komende familieverjaardag trots van de plannen van de Floriade vertellen? Juist. Ze moeten voelen dat het HUN plan is en dat hun wensen en mening ECHT worden gezien.

Luister en wees dienstbaar!

Waar vind je ze trouwens? Meestal worden wij van Avanti, het Platform Diversiteit dan gebeld: doe ons maar een blik doelgroep. Maar daar lenen wij ons niet voor. Wel helpen we om andersom te denken. Kijk eens door de bril van een ander. Is niet eens zo moeilijk. En wat nog veel makkelijker is: stel eens oprecht een vraag.

Veel gemeenteambtenaren wonen in Almere. Wat is er zo moeilijk aan om zelf op het volgende verjaardagsfeest over de Floriade te beginnen? Maar dan om te vragen en te luisteren. Zet de pet van ‘professional’ af en zet die van de mens en inwoner eens op. Vraag morgen ochtend de bakker wanneer hij de Floriade een succes vindt.  Vraag aan je buurman of hij ene Aziz kent en vraag hem of ze samen een Floriade Party willen organiseren – geïnspireerd op de Tupperware Party’s uit de jaren 70. Zoek Sheyla op Facebook en laat haar meedenken. Vraag Henk  op de markt om ambassadeur te worden. Maar gebruik hem niet als reclame maar zet hem aan de beslissingstafel. JIJ hebt cijfers en statistieken, ZIJ een mening, ervaring en gevoelens. En DEZE informatie wil je niet missen.

Luister en wees dienstbaar!

Bij Avanti is het credo “Practise what you preach”. Praat niet OVER mensen, maar MET mensen. Gelukkig zijn we een kleine wendbare organisatie. Het is trouwens een zegen dat we nooit zo arrogant kunnen zijn om dingen alleen te doen. We KUNNEN het niet alleen. En dat is handig! Deze uitgangspositie zou ik de Gemeente ook wel eens wensen. En tegen de medewerker zou ik zeggen: Verschuil je niet achter je baan. Wees jezelf, dat maakt het makkelijker om de ander ook serieus te nemen. Want alleen dan lukt het:

Een Floriade van alle Almeerders

Vaardigheden

Gepubliceerd op

08/06/2016