Op 15 februari 2017 was Myriam Wanders-Wieringa te gast,‘en ga durven en ga doen’ over hoe zij zelf haar kern terug vond en hoe zij andere vrouwen coacht om hun eigen kwaliteiten te herkennen en te benutten.

Deze maandelijkse bijeenkomst is een laagdrempelige manier om met elkaar van gedachten te wisselen en te horen wie en wat er in Almere leeft.
Dit keer ontmoeten we Myriam Wanders-Wieringa en willen we nadenken hoe we vrouw zijn, hoe je een plek krijgt of neemt in de maatschappij, welke rol(len) je hebt.

Myriam heeft in 2009 na een derde burn-out gehoor gegeven aan de signalen van haar lichaam en ging op zoek; wat wil ik echt, waar wordt ik gelukkig van? Ze kreeg veel inspiratie mee van haar moeder, een hardwerkende vrouw, die een goedlopende winkel uit het niets opbouwde en die haar op haar sterfbed nog meegaf: ga voor je dromen en je passies!
“Toen ik een jaar of 19 was ging ik in mijn keuzes mee met de mensen waar je mee omgaat: niet vanuit een droom, maar vanuit je omgeving, het toeval, waar je werk vindt.
Door de burn-out ben ik erachter gekomen dat ik niet mijn eigen leven leidde, niet wat ik zelf wilde. Het is bevrijdend om je eigen ontwikkeling, krachten te kunnen vinden.
Eerder wist ik niet eens wat mijn talenten zijn; nu spreek ik voor mensen, ik coach vrouwen, en krijg veel positiefs terug: je hebt een goed stemgeluid, je brengt beweging, herkenning; nu weet ik dat dat mijn talent is waar ik mee wil werken.”
Myriam heeft inmiddels diverse opleidingen en trainingen voor coach gedaan. Blij is ze met haar start op een vrije school: een bodem voor creativiteit, vrijheid, expressiviteit.De afgelopen eeuw moesten de rechten voor vrouwen om te studeren en werken bevochten worden.
Mercedes, een van de gesprekspartners, legde zich niet neer bij verwachtingspatronen van haar ouders en deed diverse vervolgopleidingen om hogerop te komen. Zij had een duidelijk beeld dat ze wat wilde bereiken. Bij haar kinderen is dat weer anders: haar boodschap om vooral te leren en hogerop te komen moet nu weer ruimte maken voor de eigen invulling die haar kinderen aan hun leven willen geven.Wat is de strijd nu als vrouw? Naast de rollen die er zijn, moeder, vrouw, professional, etc. gehoor geven aan je eigen identiteit. Veel vrouwen verschuilen zich achter de kinderen; ik kan niet weg, ik heb geen tijd… Hoe maak je je los als je niet hardop durft te dromen over wat je wilt? Wil je het wel echt, of gebruik je je kinderen als excuus? Ook door te kiezen voor eigen dingen, kan je een rolmodel zijn voor je kinderen.
Tegenwoordig is opleiding en diploma en een baan een goede basis, maar geen garantie dat je daarmee goed in je leven staat.
De drempel om met anderen (coaches, psychologen) over je zelf na te denken is veel lager geworden: We zijn zo met ons ‘eigen’ bezig, wie ben ik, wat wil ik, moet dit via de gebaande paden? Wil ik wel fulltime werken, heb ik tijd nodig voor andere dingen?Maar wat doe je om te ontdekken wat je zou willen:
* Er is een opvatting dat als je degene die je als kind was (8-10 jaar), nu gelukkig kunt maken, je op de goede weg bent. Wat wilde je toen worden, welke elementen, kenmerken zitten in bijvoorbeeld de wens om danseres of cowboy te worden?
Het is de moeite waard om te kijken of er een kern in te vinden is van je identiteit.
* Weet je niet wat je wilt worden, dan kan je een test doen, daar ga je mee aan de gang, maar in de loop der jaren ontwikkel/groei je verder en kan er een verandering komen in je wensen, doelen, de manier waarop je in het leven staat.
*Vraag mensen in je omgeving of ze kunnen vertellen wat ze in je zien.

Myriam kijkt als coach eerst wat er is in het leven van haar cliënten: Maak het visueel, schrijf maar op, dan wordt het duidelijk: werk-leven balans, wat doe je allemaal, waar is je ‘me-time’?
Me-time is niet met een boekje op de bank, het is een keuze voor jezelf, met wat voor
invulling dan ook.
Daarna een stapje: naast de rollen/functies die je op die dag hebt, meten/ijken wanneer en hoe laat je een me-time kan plannen, waar is een gaatje om iets anders in te vullen?
Soms is het nodig jezelf te herprogrammeren; vastgeroeste gedragspatronen los maken, contact maken met jezelf…
Door iets te doen waar je een beetje bang voor bent, overwin je oude angsten
Er zijn nu ook zoveel diverse opleidingsmogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.
Een rolmodel vlakbij is belangrijk; niet een ster ver weg, maar iemand in de buurt die je inspireert.
Maar je moet er ook aan toe zijn. Zelfreflectie en interne motivatie zijn belangrijk om veranderingen te bewerkstelligen. Het kan een grote confrontatie zijn; niet iedereen wil dat; het is eng.

Is dat waarom veel vrouwen een muur van bezigheden, kinderen, etc om zich heen
plaatsen, om niet die confrontatie aan te gaan? En is het eigen schuld, dikke bult als je je
leven niet helemaal leeft volgens je dromen?
Andersom: is het je eigen verantwoordelijkheid om gewenste veranderingen aan te
brengen?

Aankondiging:
Maak kennis met onze gastspreekster; Myriam Wanders – Wieringa:
“Als vrouw moet je vandaag alles zijn: slim, assertief, lief, aardig en sympathiek.
Het lijkt tegenwoordig wel of we een perfecte Superwoman moet zijn”.

Mijn naam is Myriam Wanders – Wieringa en ik ben een En ga durven én ga doen! – expert.
Woman in Change, mijn onderneming is een plek voor vrouwen die durven te kiezen voor hun eigen identiteit.
Deze vrouwen beseffen dat ze niet alleen moeder, vriendin, zus enzovoort zijn, maar juist ook een individueel persoon zijn met eigen behoeftes en verlangens.
Maar hoe doe je dat? Het klinkt zo eenvoudig: Kies voor jezelf! Blijf jezelf!

Van harte welkom en doe mee met deze inspirerende interactieve Mens in Almere, Anders in Gesprek bijeenkomst. In aanloop naar internationale vrouwendag waar dit jaar het thema Be Bold For Change is en goed aansluit bij mijn boodschap vanuit Woman in Change: En ga durven én ga doen! Zijn dit mooie gespreksonderwerpen die ons allen aangaan en die we bijvoorbeeld door middel van stellingen met elkaar hierover in dialoog kunnen gaan.
Ook de aankomende verkiezingen wat gaat ervoor ons inwoners van Almere veranderen? Wat vinden wij ervan dat doormiddel van bijvoorbeeld de website Stem op een Vrouw via voorkeursstemmen zo meer vrouwen in de Kamer te krijgen?
Kortom daarover meer tijdens de Mens in Almere, Anders in Gesprek.

Woensdag 15 februari van 13.30-15.00 uur De nieuwe bibliotheek Almere.

#MensinAlmere is vrij toegankelijk, iedereen is van harte welkom om aan te schuiven bij deze openbare gesprekssessies.

Heeft u zelf een onderwerp waarover u wilt vertellen en vervolgens in gesprek wilt met anderen? Laat het ons weten: info@avanti-almere.nl

Iedere derde woensdag van de maand, van 13.30 tot 15.00 uur. Kom ook langs voor een kopje thee/koffie en praat mee!
Locatie: DeNieuweBibliotheek, Stadhuisplein 101, Almere Stad; de eerste etage, aan de rechterkant op het ronde kleed.