Schuld Vrij? Jongeren in debat…

,
Schuld Vrij? Jongeren in debat…

Als je eenmaal in de schulden zit, kom je er maar moeilijk uit. Er blijkt een behoorlijk donkere kant te zitten aan het hebben van schulden. Donderdag ging wethouder Froukje de Jonge, wethouder Participatie, Werk en Inkomen  in debat met jongeren in de burgerzaal van het stadhuis. Ook jongerenwerkers en schuldhulpverleners van PLANgroep en Learn2Work en stichting Avanti schoven aan om hun meningen en ervaringen te delen. Want hoe voorkom je nou dat je schulden krijgt?

Dat je in de schulden komt is al erg genoeg. Maar dat je een hoge schuld hebt kan er voor zorgen dat je schulden nóg hoger worden. Vanuit de gemeente en overheid wordt er te weinig gedaan aan het voorkomen van een schuld, vinden jongeren. Ze bedachten een aantal stellingen die ze verdedigden in het debat. Op het moment dat je 18 wordt, verandert er veel. Eigenlijk té veel, is de conclusie. De omslag van een zorgverzekering die wordt betaald door je ouders, naar het plotseling zelf betalen van vrijwel alles, is te groot. Dat vindt Mulder ook.

De jongeren en politici komen met veel ideeën. Bijvoorbeeld: maak het makkelijker om in de schuldsanering te komen en leg de vaste lasten van jongeren in beheer van de overheid. Ook op je 17e een financiële toets maken die je als je 18 wordt toegang geeft tot studiefinanciering, komt voorbij. Want er moet iets veranderen en het debat zet de politici aan het denken.

Wethouder De Jonge: ‘Jongeren moeten zich bewust worden dat het wegleggen van je rekeningen en aanmaningen het probleem niet oplost. Het maakt het alleen maar groter. Ik ben het wel met ze eens dat er meer hulp moet komen vanuit de overheid om de hen te helpen, maar ze moeten er zelf ook aan werken.’

Sommige jongeren zien door de bomen het bos niet meer. Doordat verzekeringen bij het niet betalen van premies na een halfjaar de deur op slot doen en daarbovenop een flinke boete geven, komen de “wanbetalers” er helemáál niet meer uit. ‘Het is vanuit hun oogpunt wel begrijpelijk, want zo’n organisatie wilt ook gewoon zijn geld hebben. Maar als jongere daar tegenop boksen is niet te doen. Ze komen van de regen in de drup,’ aldus De Jonge.

Het is volgens de deelnemers een fijn debat geweest, want de jongeren zijn weer een stapje verder in het bereiken van hun doel; een oplossing van dit probleem. ‘De raadsleden worden door de jongeren op ideeën gebracht, wat het hele idee is van het debat,’ aldus gespreksleider Youssef. ‘Zeker voor herhaling vatbaar!’

Verslag: Tim Kooijman

Vaardigheden

Gepubliceerd op

01/04/2015