Verslag:

Conferentie verborgen jongeren een succes! Het was een goede middag, dinsdag 16 juni. Veel betrokken aanwezigen, openheid en inspirerende verhalen.

Verborgen jongeren. De term luistert nauw. Wie valt daaronder, wat is nou eigenlijk precies het probleem en hoe staat Almere daarin?

Dat waren de vragen tijdens de conferentie voor professionals uit de praktijk die veel met jongeren werken of te maken hebben en enkele bewoners van Almere. In theater Corrosia Almere vertelden gedreven vakmensen hun verhaal waarop een mooi gesprek met de deelnemers en wethouder René Peeters volgde. Er ontstond een mooi debat vol ontroerende verhalen.
Lees het hele verslag

In Nieuwsuur is op 19 juli 2015 aandacht geweest voor dit onderwerp: 100.000 jongeren krijgen geen hulp van gemeenten
en op 29 juli: mbo scholen weigeren probleemjongeren

alle foto’s zijn gemaakt door Monavid

 

Aankondiging:

Onderzoeksjournaliste Margalith Kleijwegt schreef in 2014 haarboek ‘Familie is Alles’ over de verborgen wereld van een groep allochtone jongens en meisjes in Amsterdam. Van deze zelfde groep jongeren en hun ouders schetste Kleijwegt 10 jaar eerder al een beeld in haar boek ‘Onzichtbare ouders’.

Waarom is de weg naar een middelbaar school-diploma voor hen zo moeizaam? Zorgen gebrek aan motivatie en realiteitszin, cultuurverschillen of de te hoge verwachtingen van hun ouders ervoor dat deze jongeren zichzelf buitenspel zetten? Ze eisen te veel van de wereld, en de wereld te veel van hen. Thuis hangen ze op de bank en zakken weg in het nutteloos zijn. Veel van deze jongeren maken schulden of worden depressief. Zijn deze jongeren vatbaar voor criminaliteit of radicalisering? Het lijkt alsof de maatschappij hen niet langer nodig heeft, elders lokt waardering en status waardoor menigeen kan veranderen in een wandelende tijdbom.
Bevinden zich in Almere ook onzichtbare jongeren? Hoe groot is deze groep? Zijn er professionals die zich om hen bekommeren? Waar zijn de ervaringsdeskundigen die met ons meepraten om deze verborgen jongeren grijpbaar te maken? Zijn we voldoende toegerust op deze groep jongeren en hun ouders?
Dat zijn de vragen die Avanti, Platform Diversiteit Almere, zich heeft gesteld en waarom wij op 16 juni een conferentie organiseren om hierover te praten.
Wilt u meepraten? Aanmelding vooraf graag per email naar info@avanti-almere.nl.